Hur använder jag verktyget Energieffektivitet i EL-VIS Kabel?

När du dimensionerar kabel eller skydd i EL-VIS kan du beräkna energiförluster, och vad du eventuellt kan spara in på ett byte till en annan kabel - så här gör du!

Vid elektrisk drift får du alltid en värme-/energiförlust. Genom att minska denna förlust sparar du både din kund, beställare och/eller byggherre pengar (på sikt), och dennes miljöpåverkan. Aluminium har knappt två tredjedelar av kopparns ledningsförmåga, men är betydligt billigare vid inköp. Kan vi påvisa en besparing på sikt kan det vara enkelt att motivera ett dyrare inköp (en grövre kabelarea, eller en kopparkabel istället för aluminium).

1. Du gör din kabelberäkning som vanligt. I aktuellt exempel har vi valt en AXQJ 4x120/41 avsäkrad 160A.

I fältet längst ned under Beräkning har du en undermeny som heter Energieffektivitet

2. Börja med att trycka i rutan för Drifttid. Sedan väljer du Period för drifttid - här kan du välja mellan Dag, Vecka, Månad eller år. Sedan väljer du primär drifttid - tänk på att drifttiden ska stämma överens med vald period (exemelvis månad eller år).

Utnyttjandegrad avser belastningen i förhållande till säkringens storlek.

Vill man så går det även att ange en Sekundär drifttid. Det kan vara aktuellt om en Industri exempelvis skulle gå på "halvfart" under en del av året.

Tryck sedan på Klar !

3. Därefter fyller du i vilket energipris du vill räkna med, och hur många kg koldioxid per kilowattimme som kan vara aktuellt  (0,09kg/kWh är förifyllt och representerar Nordisk mix).

När du är klar med detta kan du trycka på JÄMFÖR KABELALTERNATIV !

4. Här fyller du sedan först i Kostnad/meter (a) för beräknad/aktuell kabel. Sedan väljer du en kabel för Alternativ 1 (b), och som tillägg kan du (valfritt) även välja ytterligare ett alternativ (c). I detta fall kan det vara aktuellt att jämföra en grövre aluminiumkabel, men kanske även en kopparkabel. För att kunna beräkna återbetalningstiden för ett dyrare inköp behöver vi fylla i en inköpskostnad/m för respektive kabelalternativ.

Längre ned under Resultat (d) kan du nu se energiförlust i både pengar och kWh , CO2-besparing och återbetalningstid för dina alternativ. Ett snyggt underlag att presentera går nu att skriva ut - direkt från modalen Jämför kabelalternativ - för presentation!