Varför stämmer inte uppmätta värden med min beräkning?

De värden som mäts upp med t.ex. en installationstestare (mätinstrument) stämmer sällan överens med de värden jag får fram i mina beräkningar

Nedan går vi igenom lite olika faktorer som kan påverka mätresultatet i jämförelse med beräkningar i programmet när vi dimensionerar kabel eller skydd i EL-VIS.

1. När du gör dina kabelberäkningar i EL-VIS utgår programmet bland annat från (och tar hänsyn till):

- den aktuella last du angivit under "Spänningsfall"

- den värme som uppstår i kabeln vid kortslutning (påverkar impedansen, ledningens motstånd. Varmare kabel = högre impedans)

- Vad man matat in för värden i matande punkt (jordslutningsimpedans, kortslutningsström o.s.v.)

Vid en mätning så gäller villkoren för exakt den tidpunkt då mätningen görs (aktuell last, kabel-/ledartemperatur etc.).

2. Har du utgått från rätt värden i matande punkt? Det påverkar ju så klart om det är uppskattade värden som matats in, faktiska värden eller om det är "sämsta" möjliga värden (som kan uppstå om exempelvis nätleverantören kopplar om i nätet så att vi får en mindre transformator - "klenare" nät).

Alla efterföljande kretsar & beräkningar utgår från ingångsvärdena som anges i matande punkt.

3. Spänningsfallet påverkas av aktuell last. Högre belastning = högre spänningsfall, och tvärt om.

4. Utlösningsvillkoret påverkas av den värme som kan uppstå vid en kortslutning. Ska skyddet lösa i tid måste vi också räkna med den ledartemperatur som i teorin eventuellt kan uppstå vid en kortslutning - mätinstrumentet tar inte hänsyn till denna temperaturökning.

Detsamma gäller vid högre eller lägre last - högre last = varmare kabel = högre impedans = lägre kortslutningsström. Ett mätinstrument tar inte hänsyn till högsta möjliga last utan utgår från faktiska värden vid mättillfället.

5. Reaktansen är ett teoretiskt värde som kan påverkas av en rad olika faktorer i installationen vid mätning (impedans består av resistans och reaktans). Det finns både induktiv och kapacitiv reaktans, och reaktansen påverkas bl.a. av frekvens, induktion, elektromagnetiska fält m.m. Med andra ord kan impedansen avvika då reaktansen teoretiskt räknas fram i förhållande till resistansen.

Vid en mätning så gäller villkoren för den specifika installationen vid den tidpunkt då mätningen görs.