Hur lägger jag till material & arbete i en kalkyl?

Så här lägger du till kodrader (material, arbetstid o.s.v.) i din kalkyl - Maxikod

1. Under koder kan du föra in Maxikods egna koder som innehåller arbetstid och material (K). T.ex. kabel med rör klamrat ovan undertak. Fyll i antal ( meter eller styck beroende på vald kod). Du kan skriva antal och meter i flera koder innan du väljer lägg till - när du väljer Lägg till får du upp några olika val, bland annat om du vill lägga till endast material eller endast arbetstid.

Du kan även välja S-koder (S) eller Totalkoder (T).

S-koder skapar du själv. Du kan lägga till E-nummer, arbetstid, koder etc. för att spara en egen kod (S-kod).

Totalkoder (T) är färdiga rum eller lokaler, som t.ex. lägenheter. Det går även att redigera innehållet i dessa koder. I de flesta fall kan du även för markerad totalkod få upp en ritning för att få en bra överblick på vad koden innehåller.

För samtliga koder går det att högerklicka på koden och välja "visa innehåll" eller "visa innehåll  kod" för att se artiklar och arbetstid ingående i aktuell kod.

2. Under E-nummer kan du själv söka på artiklar och E-nummer samt lägga till valda artiklar till kalkylen. För en hel del av de E-nummer som finns får du upp förslag på arbetstid/förläggningssätt beroende på vald artikel.

3. Under Offert/Övrigt kan du lägga till valfritt; Benämning, Antal, Materialpris och/eller arbetstid.

Du kan i en "slide" välja om du vill att det ska vara en offert:

Här kan du lägga till exempelvis offerter från grossist/leverantör, eller övrigt material du vill pris- och tidsätta själv. Det kan också vara ren arbetstid för t.ex. programmering, driftsättning o.s.v.

4. Under egna artiklar kan du lägga till artiklar du skapat själv, och som sparas i programmet.

Du kan göra ett helt register med egna artiklar som du benämner, tids- och prissätter själv. Här lägger du till dem i kalkylen.

5.

Under Annat kan du lägga till Anmärkningar (A).

Anmärkning (A) blir en grå rad i kalkylen med valfri text. Denna anmärkning går att anända som en avgränsning mellan t.ex. grupper av kodrader o.s.v. Du kan även ha den som en underrubrik eller liknande.

Du kan även lägga till Extra artiklar (X) som är specialartiklar/koder gjorda för Maxikod. En del av dessa koder innehåller material, en del endast tid och några innehåller både material och tid.

Samt Fagerhult (F), innehåller armaturer och artiklar med Fagerhults artikelnummer, efter deras prislista. Här kan du lägga till armaturer från Fagerhults sortiment.