Kan jag göra beräkningar för svagström & klenspänning (ELV) i EL-VIS Kabel?

Så här kan du göra för att beräkna exempelvis 24V AC/DC i EL-VIS

Du kan i de flesta fall få fram kabelns belastningsförmåga och spänningsfall för svagströms- och klenspänningskretsar.

1. I EL-VIS Kabel kan du som minst välja 0,5mm², om du exempelvis väljer gummikabel H05RN-F, och bl.a. styrkabel EQFR finns i 0,75mm². Finns inte just din kabeltyp med i programmet så kan du titta på ledarklass, ledarmaterial och ledarisolering så att det stämmer överens med din faktiska kabel.

Observera att för vissa svagströmskablar anges dimensionen på ledarna i diameter (mm), och inte i tvärsnittsarea (mm²). En EQQXB 1x4x0,5 har t.ex. en tvärsnittsarea på 0,2mm²

2. Välj 1-fas och skriv in aktuell spänning för din krets

Så länge Effektfaktor står på 1 så fungerar spänningsfallsberäkningen även för DC/likspänning, och väljer du 1-fas så går det dessutom bra att kontrollera kabelns belastningsförmåga utefter kabeldimension, förläggningssätt o.s.v.

Här efter kan du göra din beräkning som vanligt! Har du flera kretsar efter varandra får du gå till Resultat för att se det totala spänningsfallet, när du har markerat den sista kretsen. Eller om man väljer vyn "Ledningslista" i stället för "Enlinjeschema" så kan man i kolumnen Totalt spänningsfall få en överblick över alla anslutningspunkter.

Du bör dock inte använda EL-VIS kabel för att beräkna utlösningsvillkoret, vilket i regel inte heller är aktuellt när det kommer till klenspännings-/svagströmskretsar (SELV o.s.v.). Alltså kretsar understigande 50V AC, och 120V DC. För elmateriel Klass III utgör skyddstransformatorn skydd mot elchock.