Hur kommer jag igång med integrationen till Bluebeam i Maxikod?

Så här gör du för att komma igång med Bluebeam-integrationen i Maxikod

Du måste som minst ha Bluebeam Core för att mängdning och integrationen mot Maxikod ska fungera. Bluebeamintegrationen köper man till per användare i Maxikod - Har du redan Maxikod och vill lägga till Bluebeam? Hör av dig till oss och uppge hur många användare som ska ha integrationen!

När du har beställt din integration lägger vi till behörigheten på dig som användare, och "Bluebeam"-knappen i Maxikod ska nu gå att trycka på när du är inne i ett projekt / en kalkyl.

1. Så här laddar du ned de profiler (verktygslådor) som vi har anpassat för Maxikod - och läser in dem i Bluebeam

2. Så här kan du skapa egna verktyg i Bluebeam med koppling till en K-, S- eller T-kod i  Maxikod

3. Så här använder du våra verktyg i Bluebeam

4. Så här läser du in din mängdavtagning från Bluebeam till Maxikod

5. Extrafunktioner

1. Logga in på ditt EL-VIS konto - Tryck här!  Nere i vänstra hörnet har du din profil, markerad med dina initialer - välj sedan Nedladdningar :

Därefter trycker du på "Bluebeam", så laddas verktygen ned. Glöm inte att packa upp/extrahera mappen innan du läser in profilerna till Bluebeam.

För att läsa in verktygslådorna (profilerna) till Bluebeam så trycker du på Revu-menyn längst upp till vänster i Bluebeam. Välj sedan Profiler och sedan Hantera profiler .

Därefter trycker du på Importera, och letar upp den nedladdade mappen på din dator. Välj sedan en profil i taget, och gör om proceduren tills du har läst in alla 9 profiler till Bluebeam!

2. När du är inne i din verktygslåda kan du skapa ett måtträknings- eller längdmätningsverktyg. Det enklaste är att kopiera ett befintligt verktyg.

För att aktivera alla alternativ under verktygets egenskaper behöver du öppna en PDF och göra en markering med det verktyg som du vill koppla till en kod i Maxikod. Om du sedan går till verktygets Egenskaper kan du under Typ välja om det t.ex. är en K-, S-, eller T-kod. Det går också bra att använda "E", "F" eller "Ö" under Typ för att få med en Övrigt-post, en fagerhult artikel eller en e-nummersatt artikel till din kalkyl.

För att sedan koppla verktyget till den specifika koden i Maxikod behöver du under Artikelnr ange kodnumret, t.ex. AB1051 för ett infällt 1-vägsuttag från ABB inklusive apparatdosa.

Observera att verktygen (profilerna) du laddar ner från EL-VIS redan är knutna till specifika koder i Maxikod - och alltså redo att börja användas!

3. För att mängda material med våra verktyg i Bluebeam öppnar du först den ritning du ska utgå från. Under menyn Revu längst upp till vänster i Bluebeam så kan du växla profil beroende av om du ska mängda Apparater, Kabel eller exempelvis Kanalisation.

De verktyg vi tillhandahåller är fördelade på 9 olika profiler/verktygslådor.

Sedan går du till verktygslådan och markerar det verktyg du ska använda.

För ett längdmått (t.ex. kabelstege eller kabel) måste du kalibrera verktyget för att få rätt längder anpassade till ritningens skala. Vid markering av det första längdmåttet på aktuell ritning får du automatiskt upp alternativen för kalibrering. Man kan också välja en förinställd skala.

Ett tips är att använda ritningens måttstock för att kalibrera längdmätningsverktyg!

Oavsett om du räknat mängd eller mått - tryck på enter när du är klar med användningen av ett verktyg. Då kommer räknemåttet att läggas till i din Markeringslista!

4. För att läsa in din mängdavtagning som är summerad i din markeringslista välj dela-symbolen i markeringslistan och ta sedan CSV-sammanfattning enligt bilden nedan.

Välj var på din dator filen ska sparas (1) Om du inte vill att Excel öppnas varje gång du sparar filen kan du bocka ur rutan "Öppna fil efter sparande" (2). Tryck sedan "OK" (3).

För att sedan importera din mängdning behöver du gå in i ett projekt / en kalkyl i Maxikod under Anbudsprojekt. För att kunna göra importen behöver du ha skapat en Kalkyl-/projektdel. Väl inne i kalkylen trycker du på Bluebeam-knappen, letar upp din exporterade CSV-fil och trycker på Öppna.

Tryck sedan OK och Importera. Ritningsnamnet blir filnamn för CSV-filen, men också namnet på den nya rubrik som skapas i din kalkyl vid importen.

5. I de profiler eller verktyg du importerat följer det med några specialanpassade kolumner för Bluebeam. I din markeringslista kan du lägga till en Anmärkning :

Fyller du i fältet Anmärkning i Bluebeam får du en anmärkningsrad i kalylen. Anmärkningsraden hamnar över den kod (det mängdningsverktyg) som du knyter anmärkningen till i Bluebeam

↓

Du kan också använda kolumnen Vertikal höjd och Ledningsantal

Vertikal höjd multiplicerar ett verktyg som räknar antal, och Ledningsantal multiplicerar ett verktyg som mäter längd. För Vertikal höjd kan du skapa ett verktyg som räknar antal för att mäta en vertikal längd - koppla verktyget till en kod för exempelvis kabel med rör i regelverk och fyll i "3" i kolumnen (Vertikal höjd) för att få med dig 3 meter för varje markering du sätter ut på ritningen.

Säg att du mäter sträckan för en kabel, men det är 10st likadana kablar i en kabelstam - sätt då "10" i kolumnen för Ledningsantal. Då får du med dig sträckan multiplicerat med 10.