Så här gör du en kabelberäkning i EL-VIS
Innehåll
1. Skapa eller importera en kabelberäkning
2. Hur navigerar jag, och vilka alternativ finns för min beräkning?
3. Så här lägger du till symboler och beteckningar
4. Kopiera, lägga till, flytta eller ta bort kretsar/kablar
10. Byt ägare, skicka & skriv ut dina beräkningar
11. Expanderad vy - för dig med bred/stor skärm
1. När du är inne i EL-VIS Kabel kan du antingen skapa en ny beräkning genom att trycka på '+ Beräkning' uppe till vänster (1), eller importera en projektfil från det gamla desktop-programmet (2).
1) 2)
Observera att du kan installera EL-VIS som en app på datorn för att slippa gå via webbläsaren, eller i din telefon/surfplatta - så här gör du!
2. När du är inne i din nyskapade beräkning kan du välja olika visningslägen - antingen 'Ledningslista' eller 'Enlinjeschema'. Detta gör du i en rullgardinsmeny uppe till höger.
Navigera mellan dina kretsar genom att trycka på dem direkt i grafiken. När du markerar en krets (1) får du upp beräkningsfönstret till höger (2). OBS! i mobil-läge får du välja "öppna". Det är här under 'Beräkning' du fyller i all data som är nödvändig för just din kabelberäkning!
1) 2)
De undermenyer i beräkningsfältet som du måste ange data i för att få en komplett beräkning är 'Belastningsförmåga', 'Spänningsfall' och 'Utlösningsvillkor'. Men innan du börjar ska du först välja om du ska Dimensionera kabel eller Dimensionera skydd.
Dimensionera kabel - välj kabeltyp, och dimensionen på kabeln kommer automatiskt att beräknas.
Dimensionera skydd - välj kabeltyp och area/dimension på kabeln, max storlek på skyddet kommer automatiskt beräknas.
När du har en föregående krets/kabel kan du även välja 'Dimensionera med föregående skydd'. Du kan alltså skapa en ny krets/kabel men använda skyddet från föregående - vilket kan vara aktuellt när du exempelvis "syr" matningen mellan elbilsladdare.
3. Symboler & beteckningar
För att lägga till symboler och beteckningar markerar du först den krets/kabel du vill redigera. Tryck sedan på fältet för Kabelinformation ovanför 'Beräkning' och 'Resultat'
Här kan du sedan ändra beteckning på kabeln, lägga till en symbol för exempelvis en elcentral, ett uttag eller det som matas av din kabel (belastningsobjektet/förbrukaren i slutet av din kabel/krets), och dessutom lägga till en beteckning för belastningsobjektet.
4. För att Kopiera, lägga till, flytta eller ta bort kretsar/kablar använder du dig av den lilla svarta menyn ute i grafiken.
När du har lagt till en andra krets/kabel efter din första får du ytterligare ett Beräkningsalternativ: 'Dimensionera med föregående skydd'.
5. Belastningsförmågan
Under 'Belastningsförmåga' anger du Förläggningssätt, det kan vara bra att veta att förläggningssättet kan påverka kabelns belastningsförmåga drastiskt. Beroende på allt från marktemperatur till hur många rör/kablar som ligger intill varandra.
För Överlastskydd väljer du om du har en Säkring (smältsäkring, diazed-/ knivsäkring), en Dvärgbrytare eller Inställd ström för exempelvis effektbrytare eller motorskydd.
För Inställd ström får du själv ange märkström/överströmsvärde för överlastskyddet.
Om du har valt 'Dimensionera skydd' kommer skyddets storlek att vara låst - EL-VIS hjälper dig ta fram största möjliga storlek för ditt valda skydd, och den kabeltyp och area du har valt
6. Spänningsfallet bestäms utefter den belastning du anger (under 'Spänningsfall') för respektive krets/kabel. Du kan ange belastningen i effekt (kW), eller i ström (A). Här får du dessutom värdet översatt till effekt eller ström beroende på vilken storhet du väljer att ange!
Du kan välja att lägga till en effektfaktor. Effektfaktorn anger förhållandet mellan aktiv och reaktiv effekt (och anger alltså därför hur effektivt energin används för din aktuella last i kretsen). Har du ingen effektfaktor att ta hänsyn till ska det stå '1', vilket det också gör som utgångsläge.
Du kan också ange Max spänningsfall. Då kommer EL-VIS hjälpa dig att kompensera för spänningsfallet, så att det inte överstiger ditt önskade värde i % genom att anpassa kabeln (detta funkar endast vid 'Dimensionera kabel' och inte vid 'Dimensionera skydd').
Drifttemperaturen är normalt inställd på 50ºC, då det brukar vara ett uppskattningsvärde man utgår från. Det är svårt att räkna ut en exakt temperatur på ledaren vid "normal drift" då den ju beror på bl.a. belastningsströmmarnas variation och varaktighet.
För att se det Totala spänningsfallet ("Spänningsfall i kedja") behöver du gå till fliken 'Resultat' när du har markerat sista kretsen/kabeln i din beräkning. Programmet varnar alltid när du överstiger 3% i en enskild krets, men det bör också tilläggas att de nivåer som anges i Elinstallationsreglerna är rekommenderade och hämtas från en s.k. Informativ bilaga. Nivåerna som anges i Elinstallationsreglerna är 3% för belysning och 5% för andra belastningar i lågspänningsinstallationer som matas direkt från ett distributionsnät.
7. För att beräkna Utlösningsvillkoret behövs en Jordslutningsimpedans (förimpedans) och en Trefasig kortslutningsström (IK3).
Denna kan du ange under 'Utlösningsvillkor' och 'Matande punkt'. Men du kan också välja att markera matande punkt i din Ledningslista eller i ditt Enlinjeschema för att ange dina värden direkt där. Har du inte tillgång till dessa uppgifter kan du också ange storlek på en transformator eller generator för att få fram värdena. Annars är det bästa sättet att kontakta nätägaren för att få dessa värden.
Under Kortslutningsskydd ska du ange krav/karaktäristik för utlösningstiden:
- Säkring (smältsäkring) - För huvudledning gäller 5 sekunder (5s). För gruppledning 0,4 sekunder (0,4s). Förtydligande avseende gruppledning: upp till 32A fast ansluten = 0,4s, >32A fast ansluten = 5s, uttag upp till 63A = 0,4s
- Dvärgbrytare - För dvärgbrytare välj karaktäristik. Typ B, Typ C eller Typ D
- Inställd ström - För effektbrytare ska du här fylla i värdet för kortslutningsskyddet, vanligast 5-10 x märkströmmen. Alltså har du Övelastskyddet inställt på 160A, ska du här fylla i (exempelvis) 800A. Har du ett motorskydd som överströmsskydd och en diazedsäkring som kortslutningsskydd så ska du här ange diazedsäkringens villkor och storlek
Jordfelsskydd - har du ett jordfelsskydd installerat för den aktuella kretsen kan du här ange 'Ja'. Då får du lite bättre villkor för din beräkning eftersom jordfelsskyddet tar hand om personskyddet.
Ledartemp. kortslutning - Läs mer här!
När beräkningen är komplett (utefter utlösningsvillkoret) kommer du att få ut värden i grafiken, eller en röd varning om inte beräkningen klarar kraven.
8. Energieffektivitet
Energieffektivitet är inte ett krav för att se om din beräkning är godkänd. Det är ett extraverktyg där du kan räkna ut energiförluster i kabeln och jämföra med andra alternativa kablar för att minska värmeförlusterna och miljöpåverkan. Ett uppskattat verktyg som kommer till användning när det är lite större belastningar som ska beräknas.
Vill du läsa mer om Energieffektivitet? - Tryck här!
9. Resultat & varningar
Du behöver aldrig gå till fliken 'Resultat' för att se om din beräkning är godkänd eller inte - men här får du lite mer detaljerad data kring din beräkning. T.ex. Det totala spänningsfallet
- Röd varning
En röd varning innebär att beräkningen inte är godkänd enligt gällande standard. Antingen på grund av belastningsförmågan (för 'klen' kabel utefter valt förläggningssätt o.s.v.), eller på grund av att utlösningsvillkoret inte uppfylls.
- Orange varning
Den orangea varningen vill bara uppmärksamma oss på något. T.ex. högt spänningsfall, eller att belastningen som är ifylld överstiger skyddets märkström.
Orangea varningar kommer aldrig med i utskriften, det gör däremot de röda varningarna som alltså innebär att beräkningen inte är godkänd enligt gällande standard.
10. Byt ägare, skicka och skriv ut dina beräkningar. Du behöver aldrig spara din beräkningen, den sparas per automatik så länge du har uppkoppling.
Tips! Skapa en Anläggning som du kan knyta dina beräkningar och dokument till för att få en struktur och 'mappa' det du skapar i EL-VIS! Läs mer här!
- Byt ägare för en kabelberäkning - är ni flera på företaget kan ni välja att se varandras beräkning, och det går även att byta ägare för en beräkning - läs mer här!
- Skicka en kabelberäkning - du kan välja att skicka din beräkning till någon annan som har ett EL-VIS konto (även utanför din organisation). Du behåller själv beräkningen men mottagaren får en kopia - läs mer här!
Du kan också markera beräkningen ute i listan för att sedan välja att skicka den till valfri EL-VIS användare med tillgång till Kabel
-
Skriv ut din beräkning - du kan välja att skriva ut en beräkning, eller spara den som en PDF på din dator. Tryck på skrivarsymbolen uppe till höger
När du har förhandsgranskningen uppe kan du trycka på kugghjulet och välja 'Ladda ner', eller på skrivarsymbolen för att skriva ut
11. Expanderad vy - Har du en extra bred eller stor skärm? Då kan du aktivera "Expanderad vy" och se både grafiken, beräkningsfälten och resultatet för din beräkning på samma gång, använd bara skjutreglaget på bilden nedan (det kommer endast synas om du har tillräcklig upplösning/ tillräckligt stor skärm).
12. Övrigt, hjälp & support - vi hjälper gärna våra kunder med en knepig kabeldimensionering, eller för att helt enkelt komma igång med våra program och lösningar!
Vi har även utbildningar där vi djupdyker i kabeldimensionering, vid förfrågan kan vi även göra en företagsanpassad utbildning för just dig och ditt företag.
Support: ✉️ support@el-vis.com| ☎️ 0470-72 40 70
Utbildning: 👩🎓 Tryck här! Glöm inte att spana in våra kostnadsfria webbinarium!
Glöm inte bort att du kan installera EL-VIS som en app i din mobiltelefon eller på din surfplatta om du behöver använda verktygen i fält! Men även på datorn för att slippa gå via webbläsaren - så här gör du! 📲